Energetski razredi

Energetski certifikat je ocjena i uvrštavanje promatranog objekta u energetski razred obzirom na građevinske karakteristike zgrade, način korištenja i potrošnju energije koja se koristi za zagrijavanje prostora.

O čemu ovisi dobiveni energetski razred zgrade?

3135073_orig

Energetski razred zgrade temelji se na proračunatoj godišnjoj potrošnji toplinske energije po kvadratu grijanog dijela objekta pri referentnim uvjetima.
Parametar potrošnje ovisi o geometriji zgrade i ugrađenim materijalima odnosno izolaciji koja je ugrađena u zidove, podove, strop i ostalo.
Parametar potrošnje prema kojem se određuje energetski razred je godišnja potrebna toplina koja će osigurati unutarnju temperaturu tako što pokriva toplinske gubitke kroz pod prema tlu, kroz zidove, kroz prozore, kroz krov, vrata i toplinu koja se gubi ventilacijom objekta tako što kroz pore ili prozore ulazi svježi zrak u prostor.

Toplinski gubici na godišnjoj razini ovise o sljedećim parametrima:

  • Geometrija zgrade
  • Toplinska izolacija zidova, podova i krova
  • Rasporedu grijanih i negrijanih prostora
  • Stolariji
  • Sustavu potrošača

2444308_orig 6308092_orig 2943916_orig 3635591_orig


Osim o navedenim parametrima postoje još neki koji utječu na energetski razred ali ovi su naj bitniji. Geometrijska karakteristika utječe tako da što više površina graniči s vanjskim zrakom to je geometrija nepovoljnija. Iz tog razloga stanovi ili kuće koji dijelom svojih zidova, podova ili stropova graniče s drugim grijanim objektima imaju povoljniji energetski faktor i manje toplinskih gubitaka. Dalje izolacijom vanjske ovojnice objekta, podova, stropova i krovova izolacijskim materijalima kao ekspandirani polistiren (stiropor) ili mineralna vuna i slično postižu se uštede na potrošnji topline a time i objekt upada u bolji energetski razred.

Korištenjem kvalitetne PVC stolarije također se ostvaruju uštede u potrošnji energije za grijanje. Osim što kvalitetna stolarija sprečava "curenje" topline kroz stjenke prozora, dobrim brtvljenjem sprečava nepotrebni višak zraka da prodire kroz procjepe i time odvodi toplinu iz objekta.
Prozorima sa trostrukim kvalitetnim izolacijskim staklom, brtvljeni i punjeni inertnim plinovima ostvaruju se najbolje uštede u potrošnji topline. Takva stolarija obavezna je za objekte A razreda.

8623925_orig

Comments are closed.