FAQs

Q?

Treba li mi projekt za energetsku obnovu i koliko košta?

A.

Ove godine za energetsku obnovu nije potrebno izraditi projektnu dokumentaciju. Kod prijave na natječaj dovoljno je odabrati energetskog certifikatora koji je prijavljen u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provođenje energetske obnove obiteljskih kuća te će Vam on pružiti daljnju podršku kod prijave na natječaj. Energetska obnova provodi se na temelju energetskog pregleda kojeg je certifikator obavio. Nakon obnove provodi se novi pregled i izrađuje novi certifikat kojim se dokazuje ušteda.

Q?

Kako dobiti poticaje za ugradnju solarnog sustava?

A.

Za ugradnju solarnog sustava i ostalih sustava obnovljivih izvora energije potrebno se prijaviti na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kod prijave odabirete certifikatora koji Vas vodi kroz proces obnove i obavlja energetski pregled na temelju kojeg pokazuje ostvarene uštede za natječaj. Javite nam se putem kontakt forme i poslati ćemo Vam proceduru prijave.

Q?

Koliko košta izrada certifikata za energetsku obnovu?

A.

Ako se odlučite na energetsku obnovu uz poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost troškove certifikatora koji obavlja energetski pregled i izrađuje energetski certifikat prije i poslije obnove, te Vam pomaže kod prijave snosi FOND. Ukoliko nakon izrade energetskog certifikata odustanete od energetske obnove sami snosite trošak izrade energetskog certifikata (cca 1000 kn + pdv)

Q?

Smijem li sam sebi postaviti stiropor fasadu i dobiti poticaj?

A.

Radove energetske obnove kao što su zamjena stolarije, toplinske fasade, unutarnje izolacije, energetski učinkovito grijanje i obnovljivi izvori energije mora obaviti firma registrirana za tu djelatnost.

Q?

Mogu li prijaviti vikendicu na poticaje?

A.

Poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća zahtijevaju da se u kući i stanuje što se mora potvrditi dokazom o prebivalištu. Iz tog razloga takvi objekti ne ulaze u ovaj natječaj.

Q?

Moram li unaprijed platiti izvođača i čekati novce?

A.

Ukoliko je iznos subvencije 40% Vi plaćate izvođaču samo svoj udio od 60% a po završetku radova i popunjavanju zahtjeva za isplatu sredstava Fond u roku mjesec dana uplaćuje izvođaču ostatak iznosa od 40%.

Q?

Mogu li dobiti subvenciju ukoliko nemam energetski certifikat niti projekt kuće?

A.

Ako ne posjedujete nikakvu dokumentaciju kuće uz uvijet da je kuća legalna možemo Vam izraditi nacrt i energetski certifikat te pomoći kod prijave na natječaj.