Energetski certifikat

ENERGETSKO CERTIFICIRANJE SVIH TIPOVA GRAĐEVINA NA PODRUČJU CIJELE HRVATSKE

energetski-certifikat-povoljno

 

FRIGO-ING d.o.o.

Ovlašteni energetski certifikator za složene i jednostavne građevine i ovlašteni projektanti strojarskih instalacija. Izrađujemo energetske certifikate za sve vrste objekata i surađujemo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na poslovima energetske obnove.

NARUČI CERTIFIKAT

Pozivom na broj na vrhu stranice ili slanjem upita na mail info@ecertifikat.eu započinje proces energetskog certificiranja. Vrlo jednostavno izradu možete naručiti ili samo zatražiti ponudu preko našeg obrasca za upit. Sljedeći korak je dogovor o terminu energetskog pregleda i roku isporuke.

CIJENA

Cijene izrade energetskih certifikata ovise o veličini objekta, složenosti sustava, hitnosti i lokaciji odnosno o utrošenim satima i troškovima pregleda. Cijena se kreće već od 890 kn za manji stan i 1200 kn za kuću na što dajemo i popuste kod raznih akcija. Provjeri naš cjenik na linku.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Za provedbu energetskog certificiranja potrebno je najprije pripremiti osnovne podatke o građevini kao što su lokacija, površina I godina gradnje. Ako je dostupna i tehnička dokumentacija (projekt, nacrti, legalizacija) sama cijena izrade je niža. Saznaj više...
Izradili smo preko 100 energetskih certifikata što je uz projektiranje naša osnovna djelatnost. Osim stambenih zgrada, kuća i stanova izradili smo veliki broj poslovnih, industrijskih, javnih, zdravstvenih i sportskih građevina.

 

Više o energetskom certificiranju

 

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade, predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informaciju o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost. Energetski certifikat daje i prijedlog mjera za isplativo poboljšanje energetskih karakteristika zgrade kako bi se smanjila potrošnja energije.

Više na stranici ministarstva - energetski certifikat

Općenito o energetskom certificiranju

 

Energetski razred

Energetski razred zgrade je indikator energetskih svojstava zgrade koji se za stambene zgrade izražava preko godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za referentne klimatske podatke svedene na jedinicu ploštine korisne površine zgrade

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

Više na stranici ministarstva - energetski razred

 

Tko nije a tko je obavezan izraditi energetski certifikat?

Od 01.07.2013. energetski certifikat moraju imati sve zgrade odnosno njihove samostalne uporabne cjeline koji se prodaju (stanovi u zgradama, uredi, poslovni prostori, samostalne kuće iznad 50m2, apartmani...)
 • Vlasnik nekretnine (kuća, stan, poslovni prostor) obvezan je prilikom prodaje, iznajmljivanja, leasinga, ili davanja u zakup, osigurati energetski certifikat i dati ga na uvid potencijalnom kupcu.
 •  Kod prodaje nekretnine energetski certifikat mora biti dan na uvid prilikom sklapanja Ugovora o kupoprodaji kao njegov sastavni dio.
 • Kada se oglasi za nekretnine koje se prodaju, iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup, objavljuju u medijima, tada se u oglasu mora navesti i energetski razred te nekretnine. Shodno navedenom, oglašavana nekretnina mora posjedovati svoj energetski certifikat iz kojeg je vidljivo u koji energetski razred nekretnina pripada.

 

NOVOGRADNJA

Investitor je zakonski obavezan prije dobivanja uporabne dozvole izraditi energetski certifikat. Certifikat je potrebno priložiti kod zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole.

PRODAJA

Prije prodaje građevine investitor je dužan izraditi energetski certifikat i predočiti ga kupcu. Propisane kazne za nepoštivanje Zakona dosežu iznose do 100.000 kuna.

NAJAM

Građevine koje se iznajmljuju od 01.01.2016. moraju imati važeći energetski certifikat. Odnosi se na stambene i poslovne objekte u najmu te apartmane i ostali turistički smještaj.

ZGRADE JAVNE NAMJENE

Sve zgrade javne namjene (građevine s mogućnošću dolaska i boravka većeg broja ljudi) preko 250m2 obavezno moraju imati energetski certifikat koji mora i biti javno izložen na vidljivom mjestu u zgradi.

Više na stranicama ministarstva - obaveza energetskog certificiranja i rokovi obveznog posjedovanja certifikata

 

Provođenje energetskog certificiranja

Energetsko certificiranje započinje odabirom ovlaštenog energetskog certifikatora i dogovorom oko termina i rokova provedbe.

Energetski certifikator potražuje projekte / dokumentaciju zgrade kako bi prikupio što više tehničkih i pravnih podataka o zgradi te dogovara energetski pregled kako bi prikupio dovoljno podataka na temelju kojih vrši proračune i analize te izdaje energetski certifikat.

Više pogledajte na stranici ministarstva - provođenje energetskog certificiranja

 

 • Što je energetsko certificiranje i čemu služi?

  Energetsko certificiranje Energetsko certificiranje zgrade predstavlja sve radnje i postupke koji se provode u svrhu izdavanja energetskog certifikata i pripadajućeg izvješća o provedenom energetskom pregledu. Energetsko certificiranje zgrada…

 • Energetski razredi

  Energetski certifikat je ocjena i uvrštavanje promatranog objekta u energetski razred obzirom na građevinske karakteristike zgrade, način korištenja i potrošnju energije koja se koristi za zagrijavanje prostora. O čemu ovisi…

 • Energetski pregled

  Energetski pregled zgrade provode ovlaštene osobe svako u dijelu svoje struke na temelju metodologije provođenja energetskog pregleda građevina (skupa radnji i postupaka za provođenje energetskog pregleda građevina koja…

 • Kvaliteta energetskih pregleda i energetskih certifikata

  Prilikom pregleda mnogih objekata na kojima su izrađeni energetski certifikati zamijetili smo veliki broj nepotpune i netočne dokumentacije o energetskom pregledu. Za provođenje energetske obnove takvi certifikati doslovno…

Obavljanje energetskih pregleda

Prije svakog posla na poboljšanju energetske učinkovitosti preporuča se energetski pregled stručnjaka kako bi se ustanovilo pravo stanje trenutne potrošnje energije i troškova istih. Tek kada jasno definiramo postojeće stanje izvode se analize potencijalnih ušteda u potrošnji energije

Svrstavanje u energetski razred i izdavanje energetskog certifikata

Na temelju energetskog pregleda i izračuna toplinskih svojstava građevine prema Pravilniku o energetskim pregledima i energetskom certificiranju zgrada te Metodologiji provođenja energetskih pregleda izdajemo energetski certifikat koji važi 10 godina. Ovlašteni smo u ministarstvu pod oznakom P-243/2012 - CS.

Analiza sustava potrošnje energije

Kod pregleda građevine prikupljaju se podaci o ugrađenim potrošačima svih energenata i vode te se analizom donose preporuke o potencijalnim mjerama za uštedu energije. Analizom se prema stvarnim podacima o potrošnji i stanju potrošača prikazuju udjeli i iznosi trošenja energije po sustavima kao što su grijanje, hlađenje, rasvjeta, topla voda...

Preporuke i mogućnosti za uštedu energije

Preporuke za uštedu energije dijelimo na investicijske mjere kojima uz ulaganje smanjujemo potrošnju energije i troškove te na taj način otplaćujemo samu investiciju. Drugi tip preporuka su one vezane za korištenje sustava kojima bez investicije uz malo promjene ponašanja korisnika možemo ostvariti značajne uštede