Energetska obnova obiteljskih kuća

Što je energetska obnova?

Energetska obnova je skup aktivnosti i radova na građevini koji će u korištenju iste imati posljedicu manje troškove energije.

Troškovi energije uglavnom se odnose na troškove za grijanje, međutim ušteda se može postići i kod električne energije i kod potrošnje vode.

U Hrvatskoj danas postoji puno građevina čija je potrošnja energije daleko veća od onoga što se smatra današnjim standardom gradnje a time korisnik plaća veće račune. Energetskom obnovom građevine smanjuje se potreba za energijom a time građevina obično ulazi u bolji energetski razred.

Za koga je energetska obnova isplativa?

Ako imate visoke troškove energenata za grijanje sada je najbolje vrijeme za ulaganje u energetsku učinkovitost. Cijene energenata su nestabilne a u ponudi su razni poticaji za investiranje u poboljšanje energetske učinkovitosti, u ovom slučaju to su poticaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

 Iznosi poticaja i subvencija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost platiti će izvođaču radova ili dobavitelju opreme dio investicije u udjelu od 40%, 60% ili 80%.

80% - područja posebne državne skrbi i I skupina otoka
60% - brdsko planinsko područje
40% - ostatak Hrvatske

Tko može prijaviti?

Prijavljuju se vlasnici obiteljskih kuća s prebivalištem u RH. Mogu se prijaviti sve obiteljske kuće koje su legalne (građevinska dozvola, legalizacija, izgrađene prije 65. ili drugi zakonski akt), stambene namjene (ne smije biti više od 50% površine u poslovnoj namjeni a u kući mora biti prijavljeno boravište barem 1 osobe, vikendice nisu predmet natječaja), imaju 3 ili manje stambenih jedinica (kuća u cjelini ili etažirano na najviše 3 stana), imaju uređeno vlasništvo a bruto površina je ispod 600m2.

Legalnost građevine znači da nakon zadnje važeće dozvole kuća nije nadograđivana.

Koje su sufinancirane aktivnosti?

- Ugradnja toplinske izolacije (fasade ETICS, krovišta, stropovi, podovi)
- Ugradnja energetski učinkovite stolarije (PVC, 2 ili 3 sloja stakla, višekomorni, punjeni plinom)
- Zamjena sustava grijanja: kondenzacijski plinski bojleri

- Obnovljivi izvori energije: kotlovi na pelete/drva, dizalice topline, solarni kolektori za grijanje tople vode, grijanje prostora, električna energija (off ili on grid)

Najveći mogući iznosi subvencija

iznosi_sufinanciranja_po_sustavu

 

Za više informacija javite nam se putem obrasca na sljedećem linku:

Obrazac

Comments are closed.